Dissabte 17 de
Març 2012, 8 gauvinians, a primeres hores del matí, vam dirigir-nos cap a
Barbastro per iniciar un dia de tast a la
DO del Somontano.
A les 10h del
matí, ja estàvem prenent un cafè, i fent temps per visitar la primera gran
bodega del matí, Viñas del Vero.
Teníem un tast
planificat a les 10.30h. del matí. Ens va rebre el Rafael, qui ens va fer una breu explicació de què són Viñas del
Vero. Vam descobrir que cullen entre 5 i 6 milions de quilos de raïm en 14
partides (zones) i entre els quals hi ha 7 varietats de raïm blanc i 8
varietats de raïm negre. Viñas del Vero sols realitza el 40% de tota la
producció del Somontano.
Durant el tast
vam poder provar :
Gewürztraminer
Colección 2011 un vi lluminós, amb acidesa i expressiu d’aquesta varietat.
Gran Vos Reserva 2005
elaborat amb raïm de les varietats Cabernet Sauvignon i Merlot recollit de
manera manual d’un color picota i aroma de panses i figues. Un vi equilibrat, llaminer
amb presencia de torrats criat durant 18 mesos en fusta nova de roure francés.
Syrah Colección 2007
un vi de color rubí que cal decantar, més sec i una mica més rústic amb aromes
de “toffee”, cacao i sucre cremat criat durant 10 mesos en bota nova de roure
americà.
La Miranda de
Secastilla 2011 elaborat amb les varietats Parraleta i Maristel un vi fresc amb
aroma de mores negres i flors blaves, astringent i carnós. Criat en roure
francès durant 8 meses que li donen un toc suau a fusta. Un vi per consumir
ara.
La següent bodega
a visitar, estava just al davant mateix, només va caler travessar la carretera.
La bodega Lalane, els fundadors de la qual són de procedència francesa, de la
zona de Bordeus ( Barzac ). La família va establir-se al Somontano arran de la
fil·loxera i és la bodega més antiga d’Aragó en l’elaboració i embotellament,
va iniciar-se el 1894. Els productes elaborats en aquesta bodega van des de, vi
jove, criança, reserva i gran reserva, vins especials i un tipus de “cava” que
anomenen Brut Nature. Dins la seva amplia gamma, trobem blanc, rosats i negres,
cupatges i monovarietals.
La visita de la
bodega dura aproximadament 1 hora i t’expliquen com s’elabora el vi, la
fermentació, la vinificació, la guarda en barriques de roure francès i americà.
Algunes de les curiositats de la bodega són que utilitza tancs de formigó per
fora però vitrificat per dins, per elaborar els seus vins negres, que utilitza
llevats autòctons i la temperatura de tota la bodega es manté a uns 14ºC .
Per destacar, ens
van comentar que els seus vins havien rebut premis els any 1902 i 1905 en
diferents exposicions realitzades a Brussel·les i Bordeus i les gran anyades de
la bodega van ser el 29, el 36 i el 42
Alguns del vins
tastats:
-
Laura
Lalanne: vi blanc amb un 80% de chardonnay i un 20% de macabeu.
-
Lalane
Crianza 2009 : vi negre amb un 80% cabernet sauvignon i un 20% de merlot.
Malauradament el
nostre “timing” no va ser massa precís i vam haver d’anar a tota pressa cap a
l’última bodega del matí, Irius.
Irius és LA
bodega, tot estètica i tecnologia, amb una forma “guggenhiana”, espectacular
per fora i per dins. És el vi fet
industria. Val a dir, a tall de comentari i opinió personal, que és una bodega
que recomanem visitar per la posada en escena, però que malauradament, no va
acompanyada per la qualitat dels seus vins. Varem tastar l’Absum 2008 i 2009
elaborats amb tempranillo 60 i 50 % (i la resta merlot, cabernet Sauvinyon i
Syrah) i l’Absum Gewürztraminer Si més no, és una experiència divertida i
entretinguda i la seva sala de tast digne de professionals.
Després d’aquesta
marató de tastos, va arribar l’hora d’anar a dinar i per veure : Aigua si us
plau!!!
Per acabar la
nostra ruta de dissabte al Somontano, vam anar a una “petita” bodega, nomenada
Alodia (www.alodia.es). Té una producció de 35.000 ampolles, que per una bodega
del Priorat (la nostra zona) és una quantitat considerable, però pel Somontano,
és “petita”. Ens va rebre la persona que porta tot el “tinglado”, és a dir, un
jove emprenedor, que va estudiar a Tarragona i que va voler crear la seva
pròpia bodega al Somontano, elaborant vins ecològics de qualitat amb varietats
autòctones com la parraleta, el moristel i el alcañon. Tota una experiència.
Van poder tastar
:
-
Un vi
blanc fet amb alcañon
-
Un vi
rosat 100% parraleta
-
Un vi
negre amb moristel i parraleta
Tots vins
recomanables per viure una experiència olfactiva i gustativa.
Les visites del diumenge, també varen ser molt recomenables. Sobre tot podem destacar la de la BODEGA MELER, situada just al devant de la BODEGA IRIUS.
ResponEliminaA la Bodega Meler, podem destacar; tant la part de la visita, molt interesant, com els seus exquisits vins.(Recomenable 100%).
Després, tambe varem visitar una bodega una mica peculiar pel seu tracte, peró molt correcte i familiar, la BODEGA ALDAHARA; vins molt correctes i a un preu molt interesant.
Espero que cloniu, no et molestis per completar la visita a Somontano.