3 de maig 2012

Visita al Somontano


Dissabte 17 de Març 2012, 8 gauvinians, a primeres hores del matí, vam dirigir-nos cap a Barbastro per iniciar un dia de tast a la DO del Somontano.
A les 10h del matí, ja estàvem prenent un cafè, i fent temps per visitar la primera gran bodega del matí, Viñas del Vero.
Teníem un tast planificat a les 10.30h. del matí. Ens va rebre el Rafael, qui ens va  fer una breu explicació de què són Viñas del Vero. Vam descobrir que cullen entre 5 i 6 milions de quilos de raïm en 14 partides (zones) i entre els quals hi ha 7 varietats de raïm blanc i 8 varietats de raïm negre. Viñas del Vero sols realitza el 40% de tota la producció del Somontano.

Durant el tast vam poder provar :
Gewürztraminer Colección 2011 un vi lluminós, amb acidesa i expressiu d’aquesta varietat.
Gran Vos Reserva 2005 elaborat amb raïm de les varietats Cabernet Sauvignon i Merlot recollit de manera manual d’un color picota i aroma de panses i figues. Un vi equilibrat, llaminer amb presencia de torrats criat durant 18 mesos en fusta nova de roure francés.
Syrah Colección 2007 un vi de color rubí que cal decantar, més sec i una mica més rústic amb aromes de “toffee”, cacao i sucre cremat criat durant 10 mesos en bota nova de roure americà.
La Miranda de Secastilla 2011 elaborat amb les varietats Parraleta i Maristel un vi fresc amb aroma de mores negres i flors blaves, astringent i carnós. Criat en roure francès durant 8 meses que li donen un toc suau a fusta. Un vi per consumir ara.

La següent bodega a visitar, estava just al davant mateix, només va caler travessar la carretera. La bodega Lalane, els fundadors de la qual són de procedència francesa, de la zona de Bordeus ( Barzac ). La família va establir-se al Somontano arran de la fil·loxera i és la bodega més antiga d’Aragó en l’elaboració i embotellament, va iniciar-se el 1894. Els productes elaborats en aquesta bodega van des de, vi jove, criança, reserva i gran reserva, vins especials i un tipus de “cava” que anomenen Brut Nature. Dins la seva amplia gamma, trobem blanc, rosats i negres, cupatges i monovarietals.

La visita de la bodega dura aproximadament 1 hora i t’expliquen com s’elabora el vi, la fermentació, la vinificació, la guarda en barriques de roure francès i americà. Algunes de les curiositats de la bodega són que utilitza tancs de formigó per fora però vitrificat per dins, per elaborar els seus vins negres, que utilitza llevats autòctons i la temperatura de tota la bodega es manté a uns 14ºC .
Per destacar, ens van comentar que els seus vins havien rebut premis els any 1902 i 1905 en diferents exposicions realitzades a Brussel·les i Bordeus i les gran anyades de la bodega van ser  el 29, el 36 i el 42
Alguns del vins tastats:
-          Laura Lalanne: vi blanc amb un 80% de chardonnay i un 20% de macabeu.
-          Lalane Crianza 2009 : vi negre amb un 80% cabernet sauvignon i un 20% de merlot.
Malauradament el nostre “timing” no va ser massa precís i vam haver d’anar a tota pressa cap a l’última bodega del matí, Irius.

Irius és LA bodega, tot estètica i tecnologia, amb una forma “guggenhiana”, espectacular per fora i per dins. És el vi  fet industria. Val a dir, a tall de comentari i opinió personal, que és una bodega que recomanem visitar per la posada en escena, però que malauradament, no va acompanyada per la qualitat dels seus vins. Varem tastar l’Absum 2008 i 2009 elaborats amb tempranillo 60 i 50 % (i la resta merlot, cabernet Sauvinyon i Syrah) i l’Absum Gewürztraminer Si més no, és una experiència divertida i entretinguda i la seva sala de tast digne de professionals.

Després d’aquesta marató de tastos, va arribar l’hora d’anar a dinar i per veure : Aigua si us plau!!!

Per acabar la nostra ruta de dissabte al Somontano, vam anar a una “petita” bodega, nomenada Alodia (www.alodia.es). Té una producció de 35.000 ampolles, que per una bodega del Priorat (la nostra zona) és una quantitat considerable, però pel Somontano, és “petita”. Ens va rebre la persona que porta tot el “tinglado”, és a dir, un jove emprenedor, que va estudiar a Tarragona i que va voler crear la seva pròpia bodega al Somontano, elaborant vins ecològics de qualitat amb varietats autòctones com la parraleta, el moristel i el alcañon. Tota una experiència.
Van poder tastar :
-          Un vi blanc fet amb alcañon
-          Un vi rosat 100% parraleta
-          Un vi negre amb moristel i parraleta
Tots vins recomanables per viure una experiència olfactiva i gustativa.

1 comentari:

  1. Les visites del diumenge, també varen ser molt recomenables. Sobre tot podem destacar la de la BODEGA MELER, situada just al devant de la BODEGA IRIUS.
    A la Bodega Meler, podem destacar; tant la part de la visita, molt interesant, com els seus exquisits vins.(Recomenable 100%).
    Després, tambe varem visitar una bodega una mica peculiar pel seu tracte, peró molt correcte i familiar, la BODEGA ALDAHARA; vins molt correctes i a un preu molt interesant.
    Espero que cloniu, no et molestis per completar la visita a Somontano.

    ResponElimina